Home

 

About Willo

 

Photos

 

Calender

 

News

 

Links

 

Contact WvB

 

 Lees het verhaal van Witske !

  Deel 1     Deel 2     Deel 3    Deel 4

Deel 5     Deel 6     Deel 7 

                 

En het verhaal gaat nog steeds verder !

Hier op deze pagina beginnen onze verhalen van rond de jaarwisseling 2009 - 2010. Het winterde flink, en in de wei lag reeds een dik wit deken. Het zag er idilisch uit, misschien kregen we een witte Kerst, dat was al weer lang geleden.

   

Rond de Kerst-tijd moeten er natuurlijk ook weer foto's gemaakt worden voor de kerstkaartjes. Evi ging met de slee, kerstmutsen en het fototoestel ons Witske opzoeken in de wei. Het werden leuke foto's, maar voor de kaartjes was het  te laat, want die had ons Ingrid reeds gekocht. Maar Evi had een lief model gevonden wat zonder probleem ging rondparaderen in de wei met de kerstmuts op. Witske vond het helemaal niet erg, het gezelschap vond ze veel leuker.

  

Ze liep rond met een blik in haar ogen of het een lekker warm gevoel was op haar hoofdje. Wat de Kerst betrof, die was ook nog een beetje wit, en de weken erna viel er nog meer sneeuw. Zelfs zoveel dat we enkele weken niet konden rijden met de koets. Dus dan maar geduldig wachten tot de weersomstandigheden weer wat beter werden ! 

Half februari, de sneeuw en de vorst waren net een weekje verdwenen toen Recrea-men de eerste tocht van het jaar organiseerde. Er waren maar 12 koetsen bij de deelnemers, en er werd een flinke storm voorspeld. Maar toen wij vertrokken was het nog maar een miezerig regenbuitje en bijna geen wind. De tocht in de buurt van Nijlen was prachtig, veel zandwegen en een mooie natuur. Helaas kwam de beloofde storm opzetten toen wij nog een 6 7 kilometer moesten rijden om bij het eindpunt te komen. We werden nog even nat tot op ons ondergoed. Evi mopperde dat ze nooit meer mee ging als het regende. Maar ik had eigenlijk toch wel weer een gezellige middag gehad. Helaas was ik mijn fototoestel vergeten zodat we geen sfeerproevertjes kunnen laten zien. Op naar de volgende tocht ! De Paastocht van het APZ.

Eindelijk werd het weer een beetje beter. Het werd tijd dat er in de wei gewerkt werd, vooral bemesten zodat ik dit jaar weer wat meer hooi zou hebben. Vorig jaar was het bemesten door tijdsgebrek overgeslagen, en met 1 x hooien want later op het jaar was het te warm, hadden we maar weinig voer voor de winter. Zaterdag 27 maart gingen we eraan beginnen. Bij een vriend werd een sleepketting met haken geleend om zo de bodem los te trekken. Achter de auto en in lage giering en 4x4 stand werd de wei bewerkt.

  

Witske vond het wel gezellig al die beweging in haar wei. Maar toen het bleef duren ging ze maar weer een beetje hooi knabbelen. De 3 weiden werden losgereden en met kunstmest bemest. In het totaal heb ik op de 4000 m2 bijna 150 kg meststoffen gestrooid. Dat was het advies wat ik bij de leverancier gekregen had. De zakken van samengestelde meststoffen hadden ook nog 15% Stikstof, 15% Fosforzuuranhydride en 15% Kaliumoxyde. Het is maar dat ik later nog weet wat ik dit jaar op de wei gestrooid heb. Nu graag enkele regenbuitjes en dan lekker nog iets warmere temperaturen zodat het gras gaat groeien. Hopelijk krijgen we dit jaar dan weer wat meer hooi !

In april gingen we eindelijk onze eerste echte tocht rijden, de Paasrit van het APZ ! Eerst werd er een rondje Zandhoven gereden om de Paashaas de gelegenheid te geven om zijn Paaseitjes te verstoppen. Daarna mochten de kinderen Paaseieren zoeken op het hindernissenterrein. Omdat onze kinderen te groot waren hadden we de kinderen van de achterburen bij. Die vonden het een leuke zoektocht. Wij genoten meer van de rit achteraf.

  

Na de Paasrit gingen we voor Paard & Rijtuig een B&B bezoeken. De Tuin der Zinnen, wilde graag een artikel hebben in de Paard & Rijtuig om hun B&B te promoten bij het men-publiek. Wij gingen de B&B in Rijkevorsel uitproberen en kwamen heel voldaan terug ! Ook Witske had haar verblijf goedgekeurd ! De omgeving werd verkend om ook een idee te kunnen geven van de ritten die je daar kan maken. Witske liep op zaterdag zowat een 40 km en op zondag een tocht van bijna 30 km. Ze had een goede conditie. natuurlijk hadden we vooraf het tochten-volume opgedreven. Niet met georganiseerde tochten maar onze eigen lokale tochtjes naar Grobbendonk en terug als conditietraining. 

  

En we maakte mooie ritten zelfs tot over de Nederlandse grens, in een prachtig natuurgebied.

  

Op 13 juni gingen we onze eerste Recrea-Men tocht deelnemen. Dit jaar was er geen baron Coppenstocht geweest, en de eerstvolgende die een beetje op rij-afstand was, werd de Keizer Karel tocht die deze keer zou starten van de lrv terreinen in Kasterlee. Dit is ook een prachtige tocht door heel veel natuurschoon, lange dreven doorheen de Kasterlese bossen tot aan de velden in Geel Ten Aard en weer terug. Echt de moeite waard om deze tocht eens mee te rijden ! Witske doet het op haar 18 jaar nog uitstekend ! We gingen verscheidenen koetsen voorbij, na natuurlijk eerst beleefd gevraagd te hebben of het mocht, dat zijn de koetsiersetiketten. Later kregen we zelfs een opmerking ; die heeft er nog een viteske extra op zitten ! Wel een leuke opmerking als je de leeftijd van Witske weet, en ze nog steeds heel fier ziet lopen in de koets. Omdat de kinderen nog in de examens zaten, nam ik JP mee als groom, maar hij wilde natuurlijk ook een stukje mennen !

  

  

Op een hete dag einde juni werd er gehooid. We haalden 11 pakjes van het kleine weitje en 49 van de grote weide. Witske moet de eerste dagen van de komende winter geen honger te lijden. Van de eerste 60 pakjes is ze al verzekerd. Maar het was wel verschrikkelijk werk op die eerste hete dagen van 2010. Ingrid was niet thuis en de kinderen konden niet tegen het stof en misschien zaten er wel spinnen tussen het hooi. Dus moest ik alles zelf maar regelen.

  

En zo werd het weer juli, een maand vakantie voor Witske ! In deze periode heb ik geen groom om te rijden en hebben we zelf ook nog ergens een paar dagen vakantie, dus mag Witske lekker een maand rusten op haar weide.

Eigenlijk heeft dit stukje niets met Witske te maken, maar wel met onze leuke ervaringen. Op het eerste volle weekend in augustus fherbeleven ze in de kustgemeente De Haan weer de Belle Epoque Periode van de beginjaren 1900 1930. Een groots feest wordt georganiseerd, Trammelant genaamd, en dit jaar kregen wij de mogelijkheid om die mee te rijden in een antieke koets en een Tinker. Die kans konden we natuurlijk niet laten liggen. Maar het was een antieke dameskoets, dus ik moest mijn menstoel afstaan aan dochter Evi. Natuurlijk in bijpassend kostuum gingen we op stap. Een leuke ervaring, maar niet om zomaar met elke pony te doen ! Evi was wel nerveus toen we vertrokken, maar ze deed het prima.

  

  

Een weekend later mocht ons Witske weer in actie komen. We gingen nog eens logeren in de mooie B&B Kampveld in Hertberge, bij de vriendelijke familie Rammant. 's Zaterdags werd er nog even in de buitenpiste gereden, gevolgd door een aangenaam barbecue-tje. En op zondag werd de koets achter Witske gezet om een tochtje te maken met de fietskaart van Ingrid. Om de koets niet te zwaar te maken, reden er 2 met de fiets achter de koets aan. We reden bijna dezelfde route als vorig jaar, het was weer een leuk tochtje van ongeveer 30 km bij een waterig zonnetje. De tocht op de tweede dag hebben we helaas moeten afzeggen vanwege de stortbuien. Het water kwam met bakken uit de lucht, daar was geen regenjas tegen bestand, dus opruimen en weer naar huis.

  

Eind augustus wilde ik een minitractor met een weidebloter kopen, maar die kleine dingen blijven hun waarde houden, want je hebt een behoorlijk budget nodig. Daar zat al het eerste probleem, een mooie gerestaureerde was weer net iets duurder dan mijn budget. Daarbij kwamen nog eens de afmetingen van zon tractor met bloter erachter, die kon niet meer in de trailer, en zou dus over de weg naar de wei gereden moeten worden. Dat was niet wat ik zocht ! Maar ik kreeg een andere tip, dat ik beter een zitmaaier kon kopen voor lang gras met ongeveer een 16 pk, daarmee zou je ook weiden kunnen maaien. En die zijn kleiner in afmetingen, en zelfs een nieuwe is goedkoper dan een tweedehandse minitractor. En dat voldoet ook aan al mijn eisen. Dus gingen we op zoek naar een zitmaaier !  Weiden onderhouden is toch meer werk dan ik verwacht had ! En we hebben iets gevonden !

    

Evi vindt het ook leuk om met die zitmaaier in de weide te rijden. Ik moet al moeite doen om zelf eens een stukje te maaien. Lien heeft hem ondertussen ook al uitgeprobeert, dus ik krijg stevige concurentie. Maar wat de maaier betreft, het is een prachtig ding, het maait zelfs lang onkruid wat boven de moterkap uitsteekt. De messen zet ik dan op 11 cm hoogte. De eerste keer heb ik de opvangbak gebruikt omdat ik teveel restmateriaal had, maar 2 weken later reden we alleen met de deflector, zodat het maaisel weer als bemesting van de weide dient, zo konden we ook blijven rijden zonder telkens de bak te moeten legen op de mesthoop. Zo duurt het maaien van de weiden maar een kleine 2 uurtjes. Best leuk werk ! En de weiden zijn er flink van opgeknapt ! Het onkruid wordt gekortwiekt zodat het gras weer plaats krijgt.

Het was al weer 25 september voordat we met Witske weer een Recrea-Men tocht gingen rijden. Het werd de Pompoenentocht in Lichtaart. Je kon aan Witske al weer merken dat ze uit haar conditie aan het lopen was. Dus weer wat extra rijden was de boodschap. Lichtaart was wel zwaar, veel mul zand en enkele heuveltjes, zwaar voor een enkelspan pony ! Maar de tocht was mooi, en we deden er gewoon wat langer over.

  

Het eerste weekend van oktober was razend druk, we wisten niet waar eerst naar toe te gaan. Het was de CAN wedstrijd in Zandhoven, de MKB-dag en de Recrea-Men Clubdag. Naar de wedstrijd gingen we op zaterdag kijken, maar op zondag besloten we om de tocht van Recrea-Men mee te rijden, die in het Provinciaal domein Bokrijk vertrok. Dat moest een unieke gebeurtenis worden. Zo dikwijls kan je niet met je koets door een museum rijden. En de tocht was prachtig ! Het domein Bokrijk was mooi voor het decor, maar we moesten stapvoets rijden en mochten nergens stoppen. Maar nadien kwamen we in een prachtig natuurgebied. Weer een erg zware tocht voor een enkelspan, maar met een paar short-cuts deed Witske het weer prima ! Rustig aan met de nodige stops. Deze tocht overtrof alle eerdere tochten wat omgeving betreft. En toen we thuis kwamen, kon ik nog even naar de wedstrijd in Zandhoven waar toen de marathon bezig was. 

  

  

Recrea-Men lag dit jaar goed in de smaak bij ons, want de volgende tocht werd al weer een Recrea-Men tocht, de tocht in Peer. Starten vanaf de Breugelhoeve en met de mogelijkheid om een hindernis te rijden. Maar eigenlijk was het een route over de Equidroom. En ondanks dat we deze route kennen en al enkele keren hier gereden hebben, blijft het een prachtige omgeving om te rijden. We gingen in de "Chalet de Vrije Tijd" even onze oude bekenden goedendag zeggen. Thieu Boonen vond het ook leuk om ons nog eens te zien. Helaas hadden we geen tijd om zijn heerlijke boekweitpannekoeken te eten. Dat is echt een aanrader ! Dat weten we nog van enkele jaren geleden toen we de Equidroom voor de eerste maal gingen rijden. Om je vingers bij op te eten !

  

En de volgende tocht werd er weer eentje van Recrea-men, Gierle, die dit jaar ook een tocht organiseerden onder de vlag van Recrea-Men. Maar het weer was nog niet veel beter geworden, en het slijk-baggeren was ook hier weer van de partij. Witske moest het toch maar weer doen, met 2 man op de koets door een zwaar terrein. Schijnbaar zijn we ergens verkeerd gereden, want de officile stopplaats hebben we niet gevonden. Maar we hadden toch een 25 km op de teller staan toen we weer op de vertrekplaats aankwamen en dat vonden we genoeg. Voor een extra vaardigheidsproefje had Witske geen puf meer, misschien als we ze even hadden laten rusten, maar ook wij waren blij dat we konden rusten en nog een lekker pintje drinken om daarna weer in te laden.

  

De volgende tocht werd de jachthoornrally in Wiemesmeer. Dit jaar een zware dobber, het terrein lag er erg zwaar bij, zeker voor een enkelspan. Na al de regen van de afgelopen weken was het 1 grote modderpoel. Witske had er moeite mee, met vier personen op de koets en dan dat zware terrein, na een 20 kilometer besloten we om de tocht maar wat in te korten en onze pony het zware trekken te besparen. Ze is ook niet meer de jongste natuurlijk. Dit was trouwens ook zowat het einde van het seizoen, ze mag nu enkele weken rusten in de wei !

  

Witske kreeg enkele weken rust. De paardenwijding van Zandhoven is toch niet zo haar ding, dus we gingen dit jaar kijken en Evi reed mee als ruiter op een manegepaardje. Ook de Kerststallentocht van het APZ is in het water gevallen. Of zeg maar in de sneeuw ! Voor de tweede keer op rij ging de Kerststallentocht niet door vanwege sneeuw en vorst, natuurlijk willen we geen ongelukken en bleven lekker binnen. Zo sloten we weer een menjaar af !

Op naar een volgend menjaar 2011 !!! 

Klik hier voor   Deel 5

 

of klik hier op het deel dat je wil lezen !

Deel 1

Deel 2

Deel 3

Deel 4

Deel 5

Deel 6

Deel 7

 

Voor nog meer foto's over Witske kan je op de volgende link klikken !!!        www.esnips.com/web/2007WitskeinViersel

Klik hier voor de Blog : onderhoudsboekje van Witske

TERUG NAAR : ABOUT WILLO

 

 About Witske  :     Deel 4