Paard&Rijtuig

 

Recreatief

 

Allerlei

Back to News

 

Wedstrijden

 

Evenementen

 

 

  

  

  

   

  

 

   

 

 

  

  

  

  

  

  

 

 

        

Vervolg op Allerlei

 

 willovb.be                                  News : Allerlei

Dag van de toerist

 

Zondag 2 juli was het weer de dag van de toerist. In Wenduine, de Haan, Klemskerke en Vlissegem werden de toeristen bedankt met een mooie roos. Vanuit verschillende koetsen werden rozen aan de toeristen gegeven.  Menvereniging Camarque uit De Haan verzorgde ook dit jaar weer de negen deelnemende koetsen. Met mooi gepoetste paarden, opgeblonken tuigage en netjes gewassen koetsen reeden ze de hele voormiddag rond in de kustdorpjes rond De Haan. De gemeente had voor de duizenden rozen gezorgd die door netjes opgedoste dames en enkele kinderen in de koetsen werden uitgedeeld. Vooral op de bekende wandeldijken langs het strand hadden de koetsen veel toeloop. De lokale horeca bedankte het initiatief door de menners, grooms en hun passagiers een drankje aan te bieden. Een welkome pauze op een hete juli-dag.

 

Willo van Berkel

 

Gouden bruiloft

 

Maandag 17 juli 2006 waren Magda Vanmassenhoven en Hilaire Van Moere 50 jaar getrouwd. Ze waren aan het genieten van een rustige vakantie in De Haan. Een prachtig kustdorp tussen Oostende en Blankenberge. Waar kun je een gouden bruidspaar leuker mee verrassen dan met een koetsentocht doorheen hun vakantiedorp De Haan.

Een sympathieke menner, Romain Depecker, vonden we bereid om met een mooie oude Landauer en een tweespan schimmeltjes deze tocht te rijden. Misschien herkennen jullie deze naam nog, want Romain was ook de organisator van de 10 daagse koetsentocht van Spa naar Oostende in juli 1986. Al weer twintig jaar geleden, maar nog even trots vertelt Romain verhalen over deze mooie tocht.

De kleinkinderen hadden een kleurplaat gemaakt om achter op de koets te hangen met de tekst : 50 jaar een gouden paar. Deze plaat had effect want verschillende fietsers die de koets voorbijstaken riepen vriendelijk een proficiat naar het feestpaar. Het was een mooie zonnige dag en de trappelende paardenhoeven lokten weer een hoop nieuwsgierigen langs de route. Magda en Hilaire voelden zich de prominenten van die dag. Na de tocht door De Haan stond er nog een verfrissend glaasje champagne gereed bij een hele hoop bekenden van het gouden bruidspaar. Ook de (ex)burgemeester Yvan Cattrysse kwam nog een woordje spreken voor zijn trouwe vakantiegangers.

Je zal wel denken wat doet dit verhaaltje hier, Magda en Hilaire zijn toch niet bekend uit de menwereld? Dat is juist, maar het zijn mijn schoonouders !

 

Willo van Berkel

 

Foto Ludo Avonds

Bezoekje aan Romain Depecker

 

Aan de Belgische kust in De Haan is Romain Depecker en bekend persoon. De meeste kennen hem beter als de eigenaar van de mooie manege “Camargue” op de Driftweg 98, of als tuinbouwondernemer.

Romain Depecker besloot een manegebedrijf te starten in 1968. Hij begon de manege in een boerderij in de Vosseslag. Maar achter het ouderlijk huis van de Depeckers lag een mooie manege die door een Baron uit De Haan gebouwd werd.  In 1970 kreeg Romain de kans om deze manege langs de Driftweg in De Haan te kopen. En daar is de manege nog steeds.

Romain Depecker bleef tuinbouwondernemer als beroep houden, maar zijn vrouw was dagelijks te vinden op de manege. Het is een mooie boerderij met de stallen in een vierkant gebouwd en een oude waterput op het binnenplein.

Ook in die tijd begon Romain met een groepje vrienden te mennen. Ze richtten een menvereniging op: de Camargue. Het was een klein groepje en bijna alle leden zaten in het bestuur. Er werden in die tijd ook wedstrijden gereden door Romain. Maar hoofdzakelijk bleef het bij recreatief mennen. Romain had ook een voorliefde voor rijtuigen. Achter zijn privé-woning staat een loods met zijn verzameling. Meteen bij binnenkomst stonden daar een mooie Tonneau, een Landauer, een grote groene Jachtbreak en nog enkele rijtuigen die ik niet meteen kon thuisbrengen gereed om meteen in te spannen en weg te rijden. Meer naar achter in de loods kwam je in de werkplaats. Want in zijn vrije tijd houdt Romain zich bezig met de restauratie van rijtuigen. En daar stonden nog 2 Landauers, een Coupe, Tilbury’s, een Victoria en nog een aantal koetsen die dringend opgeknapt moeten worden. Het ijzerwerk is zijn sterkste kant bij het restaureren. Ook met het houtwerk heeft hij geen problemen. Voor de afwerkingen met leder moet Romain hulp inschakelen. De lederen kappen en de zittingen zijn ook een discipline apart.

Maar door de drukke bezigheden als tuinbouwondernemer ontbrak het Romain aan genoeg tijd om aan zijn hobby te werken. Maar hij heeft plannen om tegen het einde van het jaar wat rustiger aan te gaan doen en op pensioen te gaan. Dan moet er eindelijk tijd gemaakt worden om bij minder mooie dagen aan de koetsen te werken. Want op zonnige dagen gaat hij liever op de bok zitten van een van zijn rijklare rijtuigen.

Romain zijn eigen paarden staan niet op de manege. Met de jeep reden we een paar straten verder. Daar stonden in een weide twee prachtige grote zwarte Tinkers. Niet de gevlekte versie zoals we ze het beste kennen, maar volledig zwart met een witte bles en enkele witte voetjes. Prachtige dieren en heel vriendelijk van karakter. Het waren twee merries, heel mooie paarden om in te spannen.

Maar iets verder stonden 2 schimmels in de wei, en die hadden heel wat meer bloed. Aan de opmerkingen van Romain begreep ik dat dit zijn favoriete tweespan was. Bij het woonhuis stond nog een mooi schimmel Arabiertje, met trots vertelde Romain dat dit zijn paardje voor het enkelspan was.

Zandpaden zijn er helaas niet veel meer in De Haan. Maar de wegen zijn landelijk en het verkeer is toeristisch en niet te druk, dus je kunt best veilig op de kleine wegeltjes tussen de polders en kustdorpjes rijden met je aanspanning. Door de altijd zwoele zeebries zijn er ook geen dazen aan de kust. Best een voordeel om tijdens de zomermaanden te gaan rijden. Maar ga je 10 tot 15 kilometer landinwaarts dan kom je wel weer dazen tegen.

Menvereniging “Camargue” bestaat nog steeds en is ondertussen uitgegroeid tot een volwaardige menclub met heel wat leden. Romain is geen bestuurder meer van de menvereniging maar nog steeds trouw lid. Op de kalender hebben ze onder andere de volgende activiteiten staan: De dag van de toerist begin juli, Trammelantdag in augustus, een Kerstwandeling met de kerstman, wedstrijden in clubverband en recreatieve wandelingen.

De Haan is een prachtige badplaats. Er zijn vele vakantiewoningen te huur. En wanneer je naar De Haan op vakantie gaat, kan je gerust je paard en koets meenemen, op manege Camargue hebben ze beslist nog een box vrij.

 

Willo van Berkel